Roma, 07 martie 2011 - Confederaţia Europeană a Institutelor de Audit Intern (ECIIA) şi Organizaţia Europeană a Instituţiilor Supreme de Audit (EUROSAI) au semnat Acordul de cooperare în cadrul unei ceremonii oficiale la Roma, găzduită de Poste Italiane. Acest nou acord european prevede mai multe forme de colaborare între cele două entităţi, care beneficiază de un schimb de  experienţa şi autoritate pe care acestea le au fiecare. Potenţialul pentru optimizarea controlului în sectorul public este extrem de mare, cum este explicat în timpul ceremoniei de către preşedinţii Jacek Jezierski (EUROSAI) şi Tarling Phil (ECIIA). A deschis ceremonia dl Massimo Sarmi, CEO al Poste Italiane şi dl Clemente Giorgio, Secretarul General al Curtii de Conturi a Italiei.  Printre vorbitori au fost  Tzvetan Tzvetkov, Vice-preşedinte al IIA Bulgaria, şi Carolyn Dittmeier, Vice President şi Chief ECIIA Audit Director Poste Italiane, membrii grupului de lucru internaţional care au stabilit bazele pentru incheierea acordului.

Acest acord de colaborare urmează memorandumul de înţelegere la nivel mondial din  decembrie între Organizaţia Internaţională a Institutelor Supreme de Audit (INTOSAI), Comitetul de Standarde Profesionale şi Institutul Auditorilor Interni (IIA) din Johannesburg, Africa de Sud, care a întărit un cadru de cooperare între cele două organisme si care în ultimii trei ani au permis stabilirea unor repere importante de indrumare dincolo de  standardele  de control în sectorul public (Ghidul INTOSAI pentru lucrarea Buna Guvernare, Independenţa Auditului Intern  în sectorul public, Coordonare şi Cooperare între Institutiile Supreme de Audit şi a Auditorilor Interni din sectorul public).

Ambele entităţi recunoasc nevoile puternice pentru dezvoltarea continuă a controlului în sectorul public la nivel european. Cele două organisme nu numai ca se vor consulta si vor depune eforturi cu privire la dezvoltarea unor indrumari în Europa, ci vor promova activităţi comune de cercetare şi schimb de informaţii şi resurse. În plus, reprezentanţii ECIIA şi EUROSAI sunt de acord ca sectorul public de control sa nu se limiteze numai la controlul financiar, ci numai printr-o buna guvernare, incluzand adoptarea unor cadre de gestionare a riscurilor care sunt comune în sectorul privat, o misiune a unei entitati guvernamentale poate fi îndeplinita cu eficienţă şi integritate.

"ECIIA este un partener ideal pentru a sprijini obiectivele strategice ale EUROSAI şi sprijinirea standardelor internaţionale", a spus Jacek Jazierski, preşedinte al EUROSAI. "
Unindu-şi forţele prin intermediul acestui acord important, ECIIA şi EUROSAI vor dezvolta în continuare sinergia dintre auditul extern şi auditul intern, un obiectiv strategic al ambelor organizaţii. O buna funcţionare a auditului intern într-o entitate publică este asigurarea unui control global eficace în această entitate şi auditorul extern va ţine cont pe deplin de acest lucru. "

"Acest acord marcheaza o alta piatra de hotar in eforturile noastre de sprijinire si recunoastere, în colaborare cu organismele mondiale care elaboreaza indrumari in domeniu", a declarat preşedintele ECIIA Phil Tarling. "Progresul prin intermediul schimbului (Progress Through Sharing) este misiunea stabilita de IIA şi ECIIA intenţionează să continue pe deplin această misiune în sectorul de audit public din Europa, care este din ce în ce mai vital in ceea ce priveste eficienţa operaţiunilor guvernamentale."

 
© Asociatia Auditorilor Interni din Romania - AAIR
Institutul Bancar Roman (IBR), Str. Negru Voda, nr.3, sector 3, cod postal 030774, Bucuresti (in spatele magazinului Unirea, cu intrare dinspre Bd. Unirii).
• www.aair.ro •
Web design by SofteSS 21